cup1
Just born
|
Post by cup1 on Dec 31, 2020 13:49:52 GMT 1
i have translate in polish : Witam Szanowni Państwo z Polskiej Organizacji Heraldyki. Znalazłem Cię w internecie jako ekspertów i mam nadzieję, że pomożesz mi z moim problemem. Mam azjatycką srebrną misę z symbolami i przypuszczalnie polskim herbem. Herb pośrodku jest szczególny i rzadki. Słyszałem, że jest bardzo prawdopodobne, że jest pochodzenia polskiego. Miska pochodzi z około 1700-1800. Pod spodem jest niemieckie powiedzenie: Treu und Fest. Prawdopodobnie herb polskiej niemieckiej szlachty!?. Byłbym bardzo szczęśliwy, gdybyś mógł mi pomóc. Do tej pory nikt nie mógł mi pomóc. Jesteś moją ostatnią deską ratunku, aby rozszyfrować herb. Bardzo dziękuję za pomoc i życzę dobrego zdrowia i szczęśliwego nowego roku.
|
|
|
Post by Bonobo on Dec 31, 2020 15:19:53 GMT 1
I don`t know whose coat of arms it is, I only know coats of Polish cities and some coats of major aristocratic familes. But this German inscription might suggest it belonged to Silesian gentry which could have some connection with Poland. The problem is there were hundreds of such families in Silesia. Looking for them might take some time. But don`t give up. Have you seen this page with Silesian coats? www.dokumentyslaska.pl/herbarz%201578/litera%20b.html
|
|